Friday 1 June 2012

Diamond Jubilee

Nem csak Anglia, de az egész Királyság Diamond Jubilee lázban ég már egy ideje. A királynő uralkodásának 60. évfordulóját ünnepeljük ezen a hétvégén. Ennek örömére egyébként hosszú hétvégénk lesz, ahogy tavaly William és Kate esküvőjére is beiktattak egy ünnepnapot.
Az egyetlen másik uralkodó, aki szintén megünnepelhette ezt a napot, Victoria királynő volt 1897-ben.

Kép: Telegraph
Holnaptól egyébként sok helyen lezárják az utakat, különböző utcabálakat, piknikeket rendeznek, szombaton a királynő kilátogat az Epsom derbire, vasárnap a Temzén fog hajókázni egy egész flottával, hétfőn koncert lesz a Buckingham Palace előtti téren, valamint szintén ezen a napon fogják meggyújtani a jubileumi fáklyákat nem csak Angliában, hanem Kanadában, az Egyesült Államok néhány államában, Szenegálban, Trinidadon, és még számos más országban; többségük a Commonwealth of Nations (Nemzetközösség) tagja.

Az üzletekben már jó ideje minden angol vonatkozású dolgot  union jack mintába csomagoltak. A teától kezdve a kekszeken, uborkás szendicsen, és cumberland kolbászon át a Pimmsig mindent az Egyesült Királyság zászlója díszít, ahogy külön erre az alkalomra gyártott union jack szalvéták, tányérok és papírpoharak is kaphatóak a piknikre. Very patriotic picnic stuff.

Ezen kívül felfedeztem még pár very british szendvicset, stílusosan londoni jelképeknek álcázva.
Igaz, attól, hogy a sajtos szendvics telefonfülkének, vagy épp emeletes busznak volt álcázva, még nem nem lett jobb íze, de remekül elszórakoztam a beszerzésükkel az elmúlt három napban.

Egyébkén a red leicester szendvics kimondottan finom, már ha nem papírízű kenyérből készül, és a tojásos szendvics se rossz, ha van a szószban elég mustár, és a töltelék nem két száraz kenyérszelet közé van spórolósan beapplikálva.

A Telegraphban naponta jelentetnek meg újabb cikkeket, képsorozatokat a királynőről. Az egyik kedvencem a "Hatvan év, hatvan kép", de tetszett még a királynő ruháit bemutató sorozat is. Ez utóbbi elég vicces, a képsorozat egész fiatal korától kezdve követi nyomon, hogyan változott az öltözködése az évek során. Mire a sorozat végére értem, le kellett vonjam a következtetést, hogy nem sokban. Még a haját is ugyanúgy hordja, mint a '60-as években, szóval különösebben érdekes divatfogásokra nagyon nem kell számítani tőle.

No comments:

Post a Comment