Tuesday 19 February 2013

Toby theories

Az utóbbi pár hétben Toby felvett néhány új szokást, aminek következtében már nem csak John képtelen aludni, hanem én is. A cica egész éjjel randalírozik, szinte megállás nélkül nyávog és hol a bútort szaggatja, hol meg az almos dobozát kapirgálja, mint valami megszállott. Persze kérdeztem is a macskával rendelkező ismerőseimet, hogy mit csináljak, meg végigolvastam nem egy cicás fórumot, és ezek alapján több elmélet is felmerült.

Unatkozik. Mivel egész nap itthon ül egyedül, már én is gondoltam rá, hogy talán unja magát, és azért ilyen, mert játszani akar. Viszont amint hazajövök, játszunk. Szoktunk labdázni, vagy épp a rózsaszín halacskáját dobáljuk, amitől eleinte úgy be volt fosva, hogy a kanapéra se ment fel, ha Fishy épp ott ült. Ezt általában tíz perc után unja meg, és utána hiába dobálok neki bármit, csak lefekszik aludni.

Ki akar menni. De hát kimegy... Bár a madaraktól fél, és addig kiabál velük az ablakpárkányról, amíg el nem mennek, simán kimegy legalább egy pár órára minden nap. Tegnap még a cuki szomszéd cicával is összecimbizett. Az meg ma jött is az ablakunk alá nyávogni hajnalban, hogy "Kijöhet a Toby?", miközben Toby meg a hálószoba ajtaját próbálta nekifutásból betörni. Hétvégén akár egész napra is kimehetne, ha akarna, de akkor is általában két órán belül már jön is vissza, és nyervog, hogy be akar jönni, aztán meg fetreng egész nap az ágyon. Erőszakkal meg nem fogom kitenni, én se szeretném, ha valaki kizavarna, amikor nem akarok menni.

Egyedül van. Napközben tényleg egyedül van, de sokszor igazából leszarja, amikor mi is itt vagyunk, inkább átmegy a másik szobába, és csak néha bukkan fel, jellemzően már messziről nyávogva, aztán felugrik a fotel karfájára, és teli torokból nyávog.
Az éjszakát eddig egyedül töltötte a fotelben, úgyhogy arra gondoltam, ha tudná, hogy bármikor bejöhet hozzánk, nem aggódna annyira, hogy reggelre eltűnünk. Persze ez se úgy alakult, ahogy azt én elképzeltem. Ha bejön velünk, akkor annyit izeg-mozog, hogy képtelenség elaludni mellette, és akárhányszor megmozdulunk, még dorombolni is elkezd. Awww.... Az éjszaka közepén aztán nekiáll nyávogni. Először azt hittem, biztos csak azt akarja, hogy szeretgessük meg, de amikor megpróbáltuk megsimogatni, kishíján tőből harapta le a kezünket. Aztán Johnt tartotta sakkban, mert akárhányszor kicsit is közelebb került hozzá, belemeresztette az összes körmét a hátába.

Szóval most ismét száműzve van a hálószobából. Ezt megint nem vette túl jó néven, és kitalálta, hogy majd valahogy máshogy fog minket rávenni, hogy végre felkeljünk. Az ugyan teljesen normális, hogy amikor az alomban végzi a dolgát azt utána eltemeti, de újabban mindezek után magát a dobozt kezdi el kapirgálni. Tegnap le is mértem félálomban, közel hét percig ment a khrr-khrrr-khrrr-khrrrr. Amikor ez nem működött, a fotelt kezdte nyúzni, arra viszont még múlt héten feltettem egy rusnya, zöld huzatot, amit a szekrény mélyén találtam. Bár nem örülök, hogy ezt csinálja, felkelni miatta nem fogok. Odatettem amúgy neki a kaparóoszlopát, de azt meg arrébb tolta, hogy jobban hozzáférjen a csodás fotelhez. Ehh...

Éhes. Ha tényleg igaz,  hogy amilyen a gazdi, olyan a cica, akkor biztos Toby is folyton éhes. Viszont ez nem lehet ok az éjszakai randalírozásra, mert mindig ki van téve neki abból a keksz állagú ropogós nasiból, ehetne, ha akarna. Az egyik cicás ismerős azt javasolta, hogy akkor adjuk neki oda a rendes vacsoráját, amikor aludni megyünk, mert az általában jó későn van, és akkor majd egy jó darabig nyugton lesz a macska. Az elmúlt pár napban este 10 és éjfél között szolgáltuk fel neki a tonhalat, meg a csirkét, ez viszont semmilyen hatással nem volt a viselkedésére.

Pubertál. Talán még ez tűnik a legvalószínűbbnek, ezzel viszont nagyon nem lehet mit kezdeni, majd kinövi. Viszont akkor most tényleg nem fogunk aludni egy évig? Azt hittem, az csak gyerek mellett van.

Jövő héten lesz egyébként ivartalanítva. John szerint ez majd csodálatos módon megoldja az összes problémát. Én ebben nem vagyok ennyire biztos.

8 comments:

  1. igen, szerintem is unatkozik, pubertál és nincs kifáradva napközben.
    Én azt tapasztaltam (igaz kutyáknál), hogy muszáj egy kicsit megmozgatni őket már csak azért is, hogy jókat alaudjanak. A kistermetű kutyáim igénylik is a háromóránkénti csendespihenőt.:)
    Egy dolgot mondok: lézer!
    Sosem fogja megunni, jobban lehet vele pecóban is játszani, mint bármilyen figurával. Manuáisan, vagy gépileg világítasz neki és IMÁDNI fogja, ezt garantálom (a kutyák is ezt teszik)! Annyi, hogy ne világíts a szemébe vele direkte.:) Napi 2x félóra ezzel, szerintem kész lesz estére.:)
    http://www.amazon.com/Best-Sellers-Pet-Supplies-Cat-Laser-Toys/zgbs/pet-supplies/2975307011

    ReplyDelete
  2. Na jol van, ezt is kiprobaljuk.
    De pl hetvegen, amikor egesz nap kint lehetne, meg loghatna a cimbikkel, akkor is inkabb be akar jonni es csak fekszik az agyon... :(

    ReplyDelete
  3. szerintem is iszonyatosan nagy mozgásigénye van, ráadásul a macskák sokszor éjjel aktívak-nappal alszanak...

    azt viszont határozottan jól tetted, hogy nem kelsz fel, nem mész ki, stb mert akkor eléri a cálját, megtanulja, hogy ez így működik, annál erőteljesebbn fogja cisnálni szerintem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probalunk amugy vmi megoldast talalni arra, h akkor jojjon menjen, amikor kedve van. De ugye csak az ablak van, es vissza mar nem tud jonni rajta, mert tul keskeny a parkany, de majd kiprobaljuk, h szolnak-e a szomszedok, ha odatolunk vmi viragladat pl, amit hasznalhat lepcsonek.

      Viszont ejszaka akkor se akarom kiengedni, mert allandoan tele a kertunk rokakkal... :(

      Delete
    2. uh, hát azt nem csodálom, én is félteném... nálunk Balcsin mikor volt macskám (erdőhöz közel laktunk) én is mindig erttegtem hogy elkapja a róka.

      Lehet majd leáll vele (nem évek) hónapok múlva a kis kajla. Legalábbis remélem.:D Nekünk az elején 2 kimacsek volt az anyjukkal, mondjuk kertes ház volt és kint játszottak/aludtak éjjel de bent mit műveltek... volt hogy felmászott a kályhába az egyik (nyár volt nem működött) és ott nyávogott,hogy nem bír kijönni... mi meg kiszedni nem tudtuk, emrt nem szétszedhető, aztán valahogy kikeveredett belőle a nagy okos :D

      Delete
    3. Aw, szegeny. Toby tegnap ota a biciklitarolo tetejere maszik fel allandoan, csak lejonni nem bir... :D

      Delete
  4. És a legnagyobb probléma mindezek mellett, hogy minden ilyen tulajdonsága ellenére egy aranyos, zabálnivaló cica. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen-igen-igen :) Kis cukorfalat, es mindig olelgetve meg szeretgetve van, ugyhogy nyilvan rajott mar, h kb mindegy, mit muvel... :D hehe

      Delete