Saturday 27 October 2012

Archer Mayor - Open Season

Az utóbbi időben nem olvastam jó detektívtörténetet, úgyhogy különösen megörültem, amikor kiderült, hogy az Open Season, bár ingyen osztogatták az Amazonon, egy igazán jól megírt könyv. Amikor azt mondom, detektívtörténet, akkor nem kizárólag az Agatha Christie féle Poirot történetre gondolok, ez a könyv rendőrnyomozókról szól, akik egy furcsa bűnténysorozatban nyomoznak a hófödte Brattleboroban, ráadásul a '80-as években, igazi oldschool módon.

Archer Mayor nem szarozik, egyből belecsap a lecsóba, és már az első oldalon felbukkan egy hulla. A nyomozás során az áldozatok száma egyre csak nő, bár nem kimondottan gyilkosságokról beszélünk, és ahogy egyre több és több részlet kerül napvilágra, úgy hatalmasodik el a gyanú a nyomozókon, hogy a megoldás kulcsa talán az áldozatok közös múltjában keresendő.

Érdekes volt az is, ahogy az író betekintést nyújtott a főszereplő, Joe Gunther, lelkivilágába. A megrögzött agglegény különös gondolatai a párkapcsolatról, egyedüllétről, barátságról, családról remekül beleillett a kicsit nyomasztó környezet által keltett furcsa hangulatba.

Sokszor egyébként a karakterek egy-egy könyvben nem csak, hogy nincsenek rendesen kidolgozva, nincs háttértörténetük, hanem egyenesen hiteltelenek, mintha papírbábukat tologatna az író. Archer Mayor viszont úgy tűnik, remekül ért az emberekhez, még az undok szereplőkről is élmény volt olvasni.

A jó hír pedig, ez egy sorozat első kötete, úgyhogy olvasásra fel, Joe Gunther ismét nyomoz.

2 comments:

  1. Megnéztem az amazonos oldalt, az oldal szerint a legolcsóbb keménykötésű példány 670 font O.o

    ReplyDelete